Zdrowe menu.
Przykładowe jadłospisy
Dieta standardowa
Śniadanie
Chleb mieszany /2 szt. 45g/
Szynka drobiowa /10g/
Buraczany twarożek /20g/
Masło /5g/
Bufet warzyw /30g/
Kakao naturalne na mleku /120 ml/
Zupa
Rosół mięsno warzywny z makaronem /280 ml/
Drugie Danie
Kąski z indyka w panierce z pieca /80g/
Batatowe ziemniaki /120g/
Colesław z koperkiem /50g/
Kompot owocowy /130 ml/
Deser
Owoc /50g/
Podwieczorek
Kanapka z serem żółtym Gouda, masłem i warzywem /1 szt./
Mini drożdżówka pełnoziarnista z jabłkami /1 szt. 55g/
Słupki marchewki /10g/
Dieta bezglutenowa
Śniadanie
Chleb bezglutenowy /2 szt. 45g/
Szynka drobiowa /10g/
Buraczany twarożek /20g/
Masło /5g/
Bufet warzyw /30g/
Kakao naturalne na mleku /120 ml/
Zupa
Rosół mięsno warzywny z makaronem bezglutenowym /280 ml/
Drugie Danie
Bezglutenowe kąski z indyka w panierce z pieca /80g/
Batatowe ziemniaki /120g/
Colesław z koperkiem /50g/
Kompot owocowy /130 ml/
Deser
Owoc /50g/
Podwieczorek
Chleb bezglutenowy z serem żółtym Gouda, masłem i warzywem /1 szt./
Bezglutenowe ciasteczka /55g/
Słupki marchewki /10g/
Dieta bezmleczna
Śniadanie
Chleb mieszany /2 szt. 45g/
Szynka drobiowa /10g/
Pasta buraczana /20g/
Masło roślinne /5g/
Bufet warzyw /30g/
Kakao naturalne na napoju roślinnym /120 ml/
Zupa
Rosół mięsno warzywny z makaronem /280 ml/
Drugie Danie
Kąski z indyka w panierce z pieca /80g/
Batatowe ziemniaki /120g/
Colesław z koperkiem /50g/
Kompot owocowy /130 ml/
Deser
Owoc /50g/
Podwieczorek
Kanapka z wegańskim serem żółtym, masłem roślinnym i warzywem /1 szt./
Wegańska drożdżówka z jabłkiem /1 szt. 55g/
Słupki marchewki /10g/
Dieta wegańska
Śniadanie
Chleb mieszany /2 szt. 45g/
Szynka wegańska /10g/
Pasta buraczana /20g/
Masło roślinne /5g/
Bufet warzyw /30g/
Kakao naturalne na napoju roślinnym /120 ml/
Zupa
Wege bulion warzywny z makaronem /280 ml/
Drugie Danie
Kąski sojowe w panierce z pieca /80g/
Batatowe ziemniaki /120g/
Colesław z koperkiem /50g/
Kompot owocowy /130 ml/
Deser
Owoc /50g/
Podwieczorek
Kanapka z wegańskim serem żółtym, masłem roślinnym i warzywem /1 szt./
Wegańska drożdżówka z jabłkiem /1 szt. 55g/
Słupki marchewki /10g/
Nasze jadłospisy są opracowywane przez dietetyka. Potrawy są przygotowywane ze świeżych produktów i dwa razy dziennie dostarczane do naszego przedszkola przez firmę cateringową "Pełny Brzuszek". Podane wartości energetyczne poszczególnych posiłków są przybliżone i zgodne z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia (2.lipca 2016 i kolejne). Według normy dieta ma pokrywać 70-75% dziennego zapotrzebowania kalorycznego dziecka (do 1400 kcal dziennie). Dla chętnych zawsze mamy dokładki :) Co tydzień aktualne menu można podejrzeć w naszej aplikacji LiveKid.